Plejecenter

Vandaag bezochten we het woonzorgcentrum Tingstedet. Dit WZC bestaat uit appartementen, kamers en een dagverzorgingscentrum. In Denemarken blijft de oudere zorgvrager zo lang mogelijk thuis. Appartementen worden gebouwd in het centrum in functie van flexibel wonen en aangepaste zorg. 
We werden zeer vriendelijk ontvangen door Anne-Grete. Dit is een dame die vrijgesteld is om studenten intensief te begeleiden doorheen hun leerproces. Een dame met het hart op de juiste plaats. Zij zag het direct zitten om een uitwisseling met onze studenten aan te gaan. Studenten zijn 37 uren aanwezig op stage, waarvan ze 32 uren werken en vijf uren dienen te studeren. Studenten krijgen twee bewoners toegewezen en blijven voor deze bewoners verantwoordelijk gedurende hun volledige stageperiode. Hiervoor verdienen ze €1800/maand. 
De bejaarden betalen €1000/maand voor hun verblijf, dit is relatief weinig in verhouding tot het bedrag in België. Voor deze som krijgen de zorgvragers kwaliteitsvolle zorg. In het WZC is er één zorgkundige verantwoordelijk voor drie bewoners. De taakbelasting is dus duidelijk minder groot en de nadruk ligt op het welbevinden van de zorgvrager.
Een ander pluspunt voor de zorgkundigen is dat ze zelf hun shiften kunnen kiezen in functie van hun gezin en hobby's. Bijvoorbeeld zo kan je kiezen om steeds een vroegdienst te doen.
Per WZC zijn er twee huisartsen ter beschikking. Zij bezoeken wekelijks alle bewoners. De wachtlijsten in de WZC zijn vergelijkbaar met die van in België. 
Misschien is het gras wel degelijk groener aan de overkant? Laten we het volgend jaar samen ontdekken! 😉

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Succesfully arrived!

Een bewogen dag

Velkommen til Denmark!