Onze tweede Deense schooldag

Vol verwachting reden we naar het WZC. Bij aankomst bleek er een personeelstekort waardoor het onmogelijk was om ons te ontvangen. Hierdoor kregen we de kans om in gesprek te gaan met de leerlingen. We woonden enkele lessen van richtingspecifieke vakken bij. Handhygiëne en het opmeten van de parameters gebeurt in Denemarken op gelijkaardige wijze. 
De leerlingen die we spraken hadden net vier maanden stage achter de rug. Algauw werd ons duidelijk dat leerlingen sterk gestimuleerd worden in hun zelfstandigheid. Ze beschikken over handboeken en alle gebruikte Powerpoints, het verwerken van de leerstof is echter hun volledige verantwoordelijkheid. Op het einde van elk hoofdstuk krijgen de leerlingen een examen in de vorm van een casus. Samenwerken is een belangrijke competentie om te slagen.
Ook met onze Deense collega's gingen we in gesprek. De invulling van de job is sterk verschillend van de onze. Zo is elke leerkracht iedere week 37 uur aanwezig op school, waarvan er 24 uur effectief wordt lesgegeven. Een leerkracht dient geen lesmateriaal op te stellen: alles staat kant-en-klaar ter beschikking op school. Per domein is er een leerkracht vrijgesteld voor het opvolgen van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied waardoor de nieuwste materialen/technologiën steeds aanwezig zijn. 
Onze schooldag eindigden we met een uitvoerige uiteenzetting over de arbeidsvoorwaarden en jobinhoud.
Op het einde van de dag lieten we Beernardus los op de Deense natuur.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Succesfully arrived!

Een bewogen dag

Velkommen til Denmark!